Terdapat ralat dalam alat ini

Khamis, 29 Julai 2010

Sikap burok manusia......dan akibat dari sikap burok tu...

Baru2 nie telah berlaku kejadian yg sepatutnya membuka mata n perasaan peminat2 rekreasi serta Persatuan2 Rekreasi. Tapi pada pengamatan saya ramai masih bersikap.."ah nie tak akan berlaku pada aku"... Malah tiada usaha oleh NGO Rekreasi utk memastikan yg perkara ini tidak akan berulang lagi, Adakah kita mahu kawasan2 riadah di tutup kerana sikap tidak bertanggung jawap kita sendiri? Kerana semua yg berlaku adalah berpunca dari sikap pengotor kita sendiri...

Apabila tiada kemudahan kita akan meminta ianya disediakan tetapi apabila kemudahan disediakan kerajaan, kita tak tahu nak hargai n menjaga ape yg diberikan, malah dgn angkuhnya kita terus meminta lagi.

Sebab kita selalu kata, itu tanggung jawab kerajaan utk sediakan kemudahan, tapi apa pulak tanggung jawab kita? Tidak perlukan kita menjaga segala kemudahan awam. Dirumah kita diajar oleh org tua supaya jaga kebersihan rumah, Adakah menjaga kebersihan nie hanya di rumah je? 



Kejadian yg terjadi di Lubok Yu, Maran, Pahang tu disebabkan leh kita sendiri. Kerana bakteria yg ada disana hanya akan berlaku jika kekotoran n sampah2 tak diuruskan, dan semua tu datangnya dari mereka yg berniaga, berkelah n berkhemah di sana.

Setiap org mengharapkan org lain utk membersihkan sampah mereka, malah mereka akan marah jika org lain tinggalkan sampah di sekitar kawasan berkelah n perkhemahan, tapi mereka sendiri akan membuang sampah merata2.


Jika tiada sampah2 n sisa2 makanan di kawasan2 nie , sudah tentu tikus2 tidak akan berada di tapak perkhemahan. Kawasan2 perkhemahan seperti di Lolo, Pacat(nuang), G Datuk, G Angsi  dan banyak lagi kawasan perkhemahan di Malaysia terdapat tikus yg berkeliaran mencari makanan di waktu malam, 


Jadi sebelum kawasan rekreasi kegemaran kita dicemari seperti di Lobuk Yu, marilah kita ramai2 menjaga kebersihan kawasan tersebut, amalkan pepatah yg saya petik dari Malaysia Nature Society
   "Take Nothing, but Photograph
     Leave Nothing , but Footprints
     Waste Nothing but Time"
" Jangan mengambil apa-apa melainkan mengambil gambar, 
   Jangan tinggalkan apa-apa melainkan kenangan
   Jangan buang apa-apa melainkan membuang masa"




10 mangsa Lubuk Yu sah dijangkiti melioidosis, leptospirosis


2010/07/23

KUANTAN: Jabatan Kesihatan Pahang mengesahkan bahawa 10 daripada 19 mangsa yang terbabit dalam operasi mencari dan menyelamat seorang mangsa lemas di Hutan Lipur, Lubuk Yu, dekat Maran bulan lalu dijangkiti bakteria "melioidosis" dan "leptospirosis".

Perkara itu dinyatakan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan Negeri, Datuk Hoh Khai Mun, yang menerima menerima keputusan ujian sampel darah mangsa semalam.
Katanya, enam mangsa disahkan dijangkit bakteria melioidosis manakala empat lagi dijangkiti oleh kedua-dua bakteria tersebut dan sembilan lain bebas dari jangkitan itu.
Katanya, sampel darah diambil terhadap mangsa dan juga enam penduduk kampung yang meninggal dunia dalam tempoh seminggu selepas operasi itu bermulai 26 Jun hingga 30 Jun lalu.

Bakteria melioidosis disebabkan air dan tanah manakala leptospirosis pula ialah virus air kencing tikus.

"Sehingga kini jumlah mangsa yang masih menerima rawatan adalah enam orang iaitu tiga di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah Temerloh, dua di Hospital Jengka dan seorang di Hospital Selayang, Selangor," katanya selepas melancarkan Kempen Tanpa Beg Plastik Peringkat Pahang di sini hari ini.

Hoh berkata, pihaknya mengesyaki kira-kira 148 orang mengalami simpton jangkitan tersebut berbanding 83 orang sebelum ini.
"Namun mereka hanya disyaki mengalami simpton seperti demam, batuk dan pening," katanya.

Pada 10 Julai lalu, kawasan perkelahan Lubuk Yu diarahkan ditutup serta-merta selepas enam orang maut manakala 83 orang pula dijangkiti bakteria leptospirosis.

Semalam, seramai 52 kakitangan dan pegawai daripada beberapa agensi kerajaan mula membersihkan kawasan itu bagi memastikannya bebas daripada virus tersebut. - BERNAMA



Clean- Up, Disinfections At Lubuk Yu Waterfall

Cleaning up Lubuk Yu waterfall. Pic: Mohd Faizol
MARAN, July 22 (Bernama) -- A massive clean-up was carried out at the Lubuk Yu waterfall site here today following the death of six people from bacterial infection recently.

Fifty-two personnel from state Health, Forestry, Veterinary, Water Supply, and Wildlife and National Parks, and the Maran District Council carried out the task.

Pahang Health director Datuk Dr Rosnah Ismail said the cleaning-up operation entailed carrying out disinfections at the site.

She said the bacterial infection was under control as it was expected to last until July 28 based on its longest incubation period where the possibility of infection was 28 days after exposure to the bacteria.

"Lubuk Yu is still closed to the public until it is certified safe," she told reporters at the scene.

A state Natural Disaster Relief Committee was set up after news on the infection unfolded when six men died one week after they were infected by bacteria during an operation to locate two drowning victims.

Five of the villagers died of melioidosis - caused by a water and soil-borne bacteria - while the sixth person died of leptospirosis (caused by bacteria in rat urine).

-- BERNAMA

Ape tu Leptospirosis 

Selasa, 22 Jun 2010

Kecederaan masa mendaki..

Salam 1Malaysia, semalam 21/6/2010 saya telah mendaki Bukit Broga bersama kawan dari Melaka, Trip Broga nie adalah pendakian pertama beliau sebelum menceburkan diri dalam aktiviti mendaki, Bagi saya pendakian Bukit Broga adalah sekadar ujian utk menilai kecederaan ketin kanan "tendon" saya telah pulih atau pun tidak, keputusan nya ialah ia belum pulih 100% .


Betul lah yg dibagitau doktor yg merawat aku tempuh hari, rehatkan kaki selama dua minggu.. lagipun au baru rehatkan kaki nie 10hari jadi kene lah gantungkan kaki hingga hujong minggu nie. Sebenarnya kecederaan nie dah lama dah, kaki nie cedera masa cuti Wesak, aku naik Gunung Nuang dgn ahli PAT. ketika xpidisi nie sorang ahli PAT juga telah terseliuh kaki ketika sampai di basecamp Lolo awal pagi jumaat tu. jadi aku mengambil keputusan utk merehatkan semua ahli PAT pada Jumaat dan pendakian ke puncak Nuang hanya akan diteruskan pada hari sabtu. 
 Kecederaan kaki nie berlaku ketika turun dari Puncak Nuang masa tu dah lepas dari puncak Pengasih dan dlm perjalanan ke Dataran Pacat. Walaupun cedera, aku tidak menunjukkan pada ahli2 lain sebab tak sakit sgt pun masa tu tapi masa balik hari ahad , disebabkan beban beg n perjalanan 6km dari lolo ke Ranger sakit ketin tu muncul walhal aku pada mulanya mendahului kumpulan masa keluar tapi aku pulak yg akhir sampai ke Ranger. 

Kesakitan di kaki tidak aku perdulikan, ingat sakit otot je hilanglah dlm dua tiga hari.. Kecederaan ini muncul semula ketika aku membuat reccee trip ke Gunung Bunga Buah.

Trip Bunga Buah nie kira trip terjah buta, sebabnya aku tak pernah naik Gunung Bunga Buah dan banyak yg aku dengar citer. pasal gunung nie memang terkenal dikalang pendaki gunung.
Jadi masa aku mendaki gunung nie aku hanya berpandukan catatan pendaki lain yg ada dalam internet dan pertunjuk yg diletakkan di trek ke Gunung Bunga Buah.

Kesakitan dikaki kanan nie mula terasa ketika hendak sampai puncak gunung bunga buah, tapi aku buat tak peduli. ketika balik aku dah mcm org cacat jalan tak ok bagus juga aku mengunakan tongkat n dapat lah keluar tanpa apa-apa masaalah besar walaupun kesakitan teramat sakit, Allah saje yg tahu.

Balik dari bunga buah aku telah mencari kawan yg boleh mengurut, tapi masih lagi sakit dan aku mengambil keputusan utk berjumpa doktor.

" saya rasa encik kene rehatkan kaki tu selama dua minggu, biarkan dia sembuh betul2 baru encik mulakan mendaki" tu yg dikatakan doktor masa aku membuat pemereksaan kaki ku...

Jadi semalam aku naik broga utk menguji kaki n keputusan nya kaki belum sembuh betul,jadi aku kene rehatkan kaki nie. 

Khamis, 13 Mei 2010

Perkhemahan di Puncak Gunung Datuk.... 15/5/2010

Sebelum ekspidisi 
Persiapan untuk berkhemah perlu dilakukan awal, baik diri n peralatan.Antara Peralatan yg Penting utk Expidisi ialah Beg Galas anda, Untuk pekhemahan yg melibatkan 2 hari 1 malam, beg yg bersaiz 45 adalah yg sesuai namun ada yg membawa beg yg lebih dari 45 liter.
Jadi apabila menyediakan peralatan utk mendaki, pastikan yg lampu suloh tidak di tinggalkan.
Tips terbaik ketika menyediakan peralatan mendaki ialah anda ada satu senarai rujuk peralatan. kalau main ingat saja, sudah pasti ada yg tertinggal.

Diri............. Bawa diri dengan sikap terbuka, Trip ini akan bermula lepas mkn tengah hari. kita akan mendaki untuk kesihatan sambil menikmati flora dan fuana disepanjang perjalanan ke tapak perkhemahan di atas Gunung.

Kesihatan... Kesihatan nie perkara yg perlu diambil perhatian. jika anda menyertai pendakian ni saya beranggapan yg anda sihat dan tidak ada masaalah kesihatan sehingga boleh merbahayakan diri sendiri. bagi mereka yg ada sakit seperti athma, darah tinggi, kencing manis, anda perlu membawa ubat sendiri dan MAKLUMKAN masaalah pada saya, supaya saya tahu bagaimana hendak bertindak apabila sesuatu berlaku pada diri anda.
Jika anda pernah melalui apa-apa pembedahan dalam tempuh enam bulan terdekat sila dapatkan nasihat dari doktor anda.


Fizikal..... Kumpulan ini terdiri dari dua tahap fizikal, jadi pada peserta yg belum begitu "fit" geraklah dengan langkah yg perlahan jangan di ikut kawan yg cergas tu, nanti anda akan "pancit" cepat.

Pakaian.....Pakaian untuk dibawa keatas ialah pakaian tido saje, kita gunakan balik pakaian yg dipakai semasa naik sebelumnya untuk turun. nanti dibawah bolehlah tukar pada pakaian untuk balik. tinggalkan persalinan utk balik dlm kereta, jangan lupa membawa baju hujan n baju sejuk ketika hndak berkhemah nanti.

Kasut........... Kasut Hiking adalah yg terbaik tetapi jika ada yang nak memakai kasut getah(adidas kampong) pun boleh. kalau anda memakai kasut sukan, saya masihatkan anda supaya berhati2 bila hendak menuruni kawasan curam bila hari hujan...Jangan anda mengunakan sandal atau pun selipar jepun untuk naik dan turun gunung, ini akan membawa padah pada anda. bagaimanapun anda mesti bawa selipar utk dipakai di tapak perkhemahan.

Peralatan Peribadi........ Saya harap semua dapat membawa beg galas sendiri yg sekurang2 nya 45 liter, ini ialah kerana anda perlu membawa peralatan sendiri dan bukan tumpang barang pada beg kawan anda.
(senarai dibawah ini merupakan senarai rujukan. anda sendiri menilaikan yg mana perlu dibawa)Yg berwarna merah tu wajib dibawa.
Senarai Rujuk Peralatan/ 
Equipment Check List
1.topi
2.kasut mendaki

3.lampu suloh kecil
4.pisau kecil
5.kit pertolongan cemas
6.kamera
7.radio kecil(dilarang utk mendengar radio semasa mendaki)
8.pakaian utk balik( tinggal di bawah), pakaian utk tido
9.selipar
10.snak (ketika mendaki)
11.pen n buku nota kecil
12.gps 

13.bateri tambahan
14.Ground sheet/pelapik duduk
15.hamock
16.tali 6mm -panjang15meter
17.bekas air (minum dan masak)

18.baju hujan/payung
19.beg plastik (spare)

20.Fly Sheet 
21.Sleeping Bag 
22.Sleeping Mat/Pelapik Tidor 
23.Jaket Wind Breaker 
24. ubat-ubatan peribadi
25. Khemah

Makanan.....Anda perlu membawa Air utk mendaki , sebaik2nya minuman isotonik seperti 100plus, Gatorade, Revive dan minuman yg seumpamanya. saya akan membekalkan air minuman 3 liter pada mereka yg telah mengesahkan kehadiran dlm senarai facebook.
Snak- anda kene bawa snek yg dicadangkan,jumlah snek yg hendak dibawa hanya untuk kegunaan sendiri (bawa lebih n belanja kawan boleh dapat pahala, hehehe) antara yg dicadang-buah prune, kurma,kismis, coklat, biskut bertenaga dll yg anda rasa boleh tambah power masa mendaki. Makan mlm akan disediakan kepada yg telah menempahnya, jadi jika anda ikut serta n tak buat tempahan tempat kenelah bawa makanan sendiri.

NOTA PENTING UTK SEMUA PESERTA:

Ahli Putrajaya Adventure Team sedia maklum yang aktiviti Rekreasi Luar melibatkan risiko. Pihak kami akan mengambil langkah dalam menguruskan Risiko setiap aktiviti yang dijalankan untuk Ahli.
Putrajaya Adventure Team dan agen yang dilantik tidak boleh dipertanggung jawabkan keatas kecederaan peribadi atau sebarang kehilangan yang disebabkan oleh tindakan ahli sendiri yang berlaku diluar dari kawalan kami.
Borang pelepasan yang disediakan kami atau agen-agen yang di lantik perlu di tandatangan sebelum memulakan sebarang aktiviti.
Putrajaya Adventure Team dan agen dilantik berhak untuk mengubah jadual berlepas dan tarikh tamat aktiviti, mengurangkan jumlah hari aktiviti atau apa yang berkaitan dimana perubahan cuaca, permukaan, laut, sungai, jalan raya, kesihatan peserta dan apa-apa yang berkaitan.

Selasa, 30 Mac 2010

Kenapa ini masih berlaku?

salam 1Malaysia, Apa khabar semua? Saya baru saje selesai menguruskan BBQ dan Hike Malam ke Gunung Nuang pada 27/28 mac 2010, setelah lebih 4 tahun tidak mendaki waktu malam nie saya sudah memulakan aktiviti kegemaran saya bersama rakan2 dari Putrajaya Adventure Team di Facebook.
perjalanan ini pada mulanya saya rancang utk dimulakan pada kul 10mlm tetapi ia hanya dapat dimulakan pada kul 12 tghmlm dgn aktiviti regangan otot. Namun perjalanan bermula kul 12.15tghmlm . Perjalanan ke Lolo seperti saya jangkakan akan terdiri dari dua kumpulan, anak sulong saya Ikhwan(wan botak)mengetuai kumpulan dihadapan dan dari dulu lagi saya menyokong pendaki yg berada dibelakang. Kumpulan kami sampai Lolo pada lebih kurang kul 2pagi dan kami membuat besecamp utk peserta yg tidak larat utk meneruskan perjalanan ke puncak.
Sebelum bergerak ke Dataran Pacat, kawan dijamu dgn mee segera dan saya telah mengisikan bekas air 6liter saya.
Ingat kan kederat masih kuat, tapi ini lah akibat kurang latihan fizikal. Perjalanan dari lolo ke pacat ia menjadi satu pendakian azab buat diri saya disebabkan penambahan 6 kilo air, malah lutut saya pun mula terasa sakit, sakit lama n sebab kurang latihan tubi utuk lutut.
Ada sorang pendaki yg menawarkan utk membawa beg galas saya, tetapi saya menolak sebab belum pernah lagi saya membiarkan kawan2 membawa beg saya walaupun ia akan melegakan perjalanan saya..
Tiba di Dataran Pacat lebih kurang 5.30pagi..sudah banyak berubah apabila sudah 4 tahun tidak kesini. Kami menyediakan sarapan utk kawan2 yg nak naik kepuncak. Saya mengambil keputusan utk tidak naik kepuncak kali ini sebab tidak mahu lutut saya cedera, lagipun bukan saya tak pernah ke Puncak Nuang, akan saya sampai apabila fizikal saya ditahap memuaskan.
semasa berehat di Dataran Pacat saya bertemu dgn kawan2 baru dan juga yg lama, begitu kecil dunia nie. Banyak2 tempat kat dataran pacat juga saya bertemu dgn kawan2 lama.
Apa yg saya perhatikan ketika di pacat, masih ramai pendaki yg mendaki tidak membawa bekalan air sendiri dan kalau bawa pun, air tersebut tidak cukup utk menampung keperluan individu utk mendaki dan menuruni puncak.
Dihidrasi adalah perkara yg boleh membawa maut tapi mcm mana nak salahkan dia org? Yang bersalah ialah ketua xpidisi dan juga guide yg membawa dia org sebab tanggung jawab ketua dan guide ialah utk memaklumkan kepada semua pendaki keperluan yang mesti ada semasa mendaki. Dan yg paling senonok saya lihat ialah pendaki2 yg memakai sandal dan selipar utk mendaki. Alhamdulillah hari tu tak hujan kalau tidak ada yg tangkap katak(jatuh) dan pijak ekor biawak(tergelincir) masa nak turun.
Pengajaran yg saya dapat utk trip ni ialah siapkan diri sendiri dan pastikan peralatan semua dibawa dan jangan harapkan org lain. Penat, lenguh dan mengantuk tu memang adat mendaki tapi itu lah yg sering dicari oleh pengemar mendaki.
WE ARE FROM A DIFFERENT BREED



Rabu, 3 Mac 2010

Persiapan utk Day Hike..

Salam 1Malaysia, 

6hb Mac 2010 saya akan membawa rakan2 dari Putrajaya Adventure Team (facebook) mendaki Gunung Datuk, pada mereka yg pernah naik G datok , tahu yg menguji mental dan fizikal ialah setelah mula mendaki dlm 20 minit..... lepas tu mcm2 boleh jadi ada mengeluh, menyumpah, menyesal, membebel n segala macam mem.... Bagi kawan2 mendaki yang tinggal di sekitar Kuala Lumpur, Gunung Datuk adalah satu dari gunung yang digunakan untuk membuat latihan xpidisi mendaki ke Kinabalu, Tahan, Gunung2 di Banjaran Titiwangsa dan  lain2.
Jika anda telah mengambil keputusan untuk mengikuti trip nie, saya anggap anda telah terima cabarannya. saya akan cuba memberi penerangan mengenai persiapan utk trip nie.

Diri............. Bawa diri dengan sikap terbuka, kita nak beriadah untuk kesihatan sambil menikmati flora dan fuana di gunung datuk.

Kesihatan....Bab kesihatan nie perkara yg perlu diambil perhatian. jika anda menyertai pendakian ni saya beranggapan yg anda sihat dan tidak ada masaalah kesihatan kronik sehingga boleh merbahayakan diri sendiri dan rakan2. bagi mereka yg ada sakit seperti athma, darah tinggi, kencing manis, anda perlu membawa ubat sendiri dan maklumkan masaalah pada saya, supaya saya tahu bagaimana hendak bertindak apabila sesuatu berlaku pada anda(harap jangan la). yg sakit angau tu saya tak ade ubat tapi harap kawan2 dan alam sekeliling dapat mengubati anda.
Jika anda pernah melalui apa-apa pembedahan dalam tempuh enam bulan terdekat sila dapatkan nasihat dari doktor anda.
Pada mlm sebelum pendakian anda perlu minum air dengan banyak, sekurang 8 gelas sebelum tidor, minum supaya air dlm badan cukup dan anda tidak mengalami dihidrasi semasa pendakian.
Bagaimana anda tahu yg air dalam tu cukup?? caranya.. apabila anda membuang air kecil ,air kencing tu mesti jernih bukan kuning. kalau kencing air berwarna kuning ia makna air dalam badan kurang. Jadi kalau dapat, minum n pastikan air dlm badan cukup.
Salah satu tanda air kurang dalam badan ialah anda akan merasa sakit kepala.
Bab dihidrasi akan saya terangkan sebelum kita mendaki sabtu ni. Mendaki ni sebenarnya dapat memastikan kesihatan anda baik apabila selalu mendaki begitu juga ia dapat membantu mengurangkan

 Fizikal..... Pada jangkaan saya kumpulan nie terdiri dari tiga tahap kecergasan fizikal-Fit, Separuh fit dan Tak fit. untuk dua tahap tu saya tidak nampak masaalah. tapi yg masaalah ialah pada yg tak fit, nasihat saya ialah anda mengatur langkah kaki mengikut rentak anda. jangan risau kalau kawan2 lain akan tinggalkan anda, pasal saya akan pastikan ada sorang yg akan "sweep" (meneman org terakhir)di belakang kumpulan kita.
Jangan paksa diri anda jika rasa pendakian ni terlalu mencabar, berpatah lah balik, anda boleh cuba naik dilain hari sebab gunung nie tak kemana, yg penting anda tidak mengalami kecederaan otot apabila mula bekerja hari isnin nanti.

Pakaian..... Yg nie semua kene pakai...hehehehe k kalau anda ada baju yg dibuat dari bahan "quick dry" pakai lah tapi yg tak de. tak payah lah dibeli dulu. Pakai je t-shirt kapas yg warna cerah. Jangan pakai warna hitam nanti cepat panas n berpeluh. untuk kaum hawa pula , saya tak suka tengok anda memakai tudung warna hitam!!(bukan makna saya tak suka perempuan bertudung) kalau dapat pakai lah tudung yg warna cerah k.. padan kan dengan T shirt anda, supaya kelihatan cun semasa mendaki... Seluar-Ok guys/gals no jeans please pasal kat sana dah ramai "Jin bertendang"..heheheh pakai tracks atau seluar yg longgar.

Kasut........... Terbaik ialah "hiking boots" tapi kalau tidak ada tu pakai lah kasut sukan, jangan pulak pakai "high heels", "working shoes" atau "sandal".. berkaki ayam dilarang sama sekali melainkan anda berstatus Tok Batin.... Yang nak jaga keselamatan kaki pakailah "safety boots".... pasti kaki selamat...hahahahahah

Peralatan.....semua peserta mestilah membawa bag pack utk day hike nie, TOLONGLAH jangan bawa beg macam nak gi pasar. Anda perlu mengunakan kedua2 tangan ketika mendaki.
senarai peralatan lain:
(senarai dibawah ini merupakan senarai rujukan. anda sendiri menilaikan yg mana perlu dibawa)
  1. topi
  2. kasut mendaki
  3. lampu suloh kecil
  4. pisau kecil
  5. kit pertolongan cemas
  6. kamera
  7. radio kecil(dilarang utk mendengar radio semasa mendaki)
  8. pakaian utk balik( tinggal di bawah)
  9. selipar
  10. snak (ketika mendaki)
  11. pen n buku nota kecil
  12. gps
  13. bateri tambahan
  14. pelapik duduk
  15. hamock
  16. tali 6mm -panjang15meter
  17. bekas air (minum dan masak)
  18. baju hujan/payung
  19. beg plastik (spare)
Makanan.....Anda hanya perlu membawa Air utk mendaki , sebaik2nya minuman isotonik seperti 100plus, Gatorade, Revive dan minuman yg seumpamanya. saya akan membekalkan air minuman 1.5 liter pada mereka yg telah mengesahkan kehadiran dlm facebook.
Snak- anda kene bawa snek yg dicadangkan,jumlah snek yg hendak dibawa hanya untuk kegunaan sendiri (bawa lebih n belanja kawan boleh dapat pahala, hehehe) antara yg dicadang-buah prune, kurma,kismis, coklat, biskut bertenaga dll yg anda rasa boleh tambah power masa mendaki. Makan tengah hari akan disediakan kepada yg telah menempahnya, jadi jika anda ikut serta n tak buat tempahan tempat kenelah bawa makanan sendiri.

NOTA PENTING UTK SEMUA PESERTA:

Ahli Putrajaya Adventure Team sedia maklum yang aktiviti Rekreasi Luar melibatkan risiko. Pihak kami akan mengambil langkah dalam menguruskan Risiko setiap aktiviti yang dijalankan untuk Ahli.
Putrajaya Adventure Team dan agen yang dilantik tidak boleh dipertanggung jawabkan keatas kecederaan peribadi atau sebarang kehilangan yang disebabkan oleh tindakan ahli sendiri yang berlaku diluar dari kawalan kami.
Borang pelepasan yang disediakan kami atau agen-agen yang di lantik perlu di tandatangan sebelum memulakan sebarang aktiviti.
Putrajaya Adventure Team dan agen dilantik berhak untuk mengubah jadual berlepas dan tarikh tamat aktiviti, mengurangkan jumlah hari aktiviti atau apa yang berkaitan dimana perubahan cuaca, permukaan, laut, sungai, jalan raya, kesihatan peserta dan apa-apa yang berkaitan.

Sabtu, 20 Februari 2010

Memileh......


Hampir sebulan aku tidak menulis dalam blog aku ini. Ini tidak bermakna aku tidak membuat ape2, selama hampir sebulan ini macam-macam telah terjadi. Antaranya sepupu lelaki disebelah ibu telah bernikah sekali lagi, semoga berbahagia hingga ke anak cucu.
Kaum cina telah menyambut raya mereka n ramai yg mati kemalangan jalanraya. Tetapi berita gembira yg aku dapat dari anak sulong ku, aku akan mendapat gelaran Datok hujung tahun nie. Alhamdulillah shukor kehadrat Ilahi atas rezeki yg di limpahnya.
Aku telah berjaya melatih anak ku yg no 4 untuk membuat "Lead Climbing", dan adiknya no 5 pula semalam 19/2/2009 juga telah membuat "Lead Climbing".Alhamdulillah anak-anak lelaki ku seramai 5 orang semua meminati sukan lasak.....
Sepanjang hampir sebulan nie aku kerap memanjat tembok mendaki di Taman Cabaran Putrajaya aku telah bertemu ramai kawan2 yg meminati aktiviti yg sama.
Selain itu aku juga sempat membuka page dalam Facebook untuk Putrajaya Adventure Team. Semua yg meminati aktiviti rekreasi dijemput untuk menyertainya.
Hampir setahun aku tidak hiking jadi hari ini 20/2/2010 bermulalah sessi latihan hiking ke basecamp Lolo Gunung Nuang. memang tidak susah hiking ni. tetapi jika tidak ada latihan n persiapan benda senang akan menjadi susah. Aku hiking bersama anak2, rakan2 pendaki dan rakan jaringan sosial yg ku kenali. semuanya seramai 10 orang termasuk diri ku.... Semua selesai dengan baik... Thanks to you all......

Khamis, 28 Januari 2010

MENCARI.....

Ada ketikanya kita akan bertanya diri sendiri apakah yang
kita hendak dalam hidup..duit yg banyak, kereta besar, isteri cantik,
anak soleh dan berbagai-bagai jawapan yg akan timbul.
Aku mungkin tak dapat duit yg banyak, 
kereta besar tapi yg Pasti
KESIHATAN YANG SEMPURNA...
tapi mana ada kesihatan yg sempurna kerana kita sekarang sakit sebab perbuatankita sendiri. Makan main lantak je tak kira BMI dah lebih, darah dah tinggi, gula dalam darah dah tinggi,
paras kolesterol dah tinggi..... baru-baru ini ada jiran aku yg 
berumor 40 tahun telah meninggal dunia dirumah
seorang diri, isteri keluar bekerja . apabila isteri balik rumah dia dapati suaminya telah tersandar di sinki tidak sedar diri, ambulan dipanggil tapi suaminya telah meninggal dunia. Semoga Allah mencucri rahmat kepada beliau.... Apa yg aku dapat maklumat yg arwah mengidap Hepetitis C dan Radang Paru-Paru.
Alhamdulillah...Aku masih Sihat... tapi apa yg perlu aku lakukan....yg pasti aku MESTI memulakan kembali aktiviti Rekreasi ku Climbing, Mountain Biking, Hiking.... kene buat n maintain....
jadi ada yang berminat untuk ikut serta....